Spotkanie z panią dietetyk

Klasy I, II, III  brały udział w zajęciach, których celem było przekazanie dzieciom wiedzy na temat roli składników odżywczych w diecie oraz zachęcenie ich do jedzenia różnorodnych i zbilansowanych posiłków zgodnie z zasadami talerza zdrowego żywienia.

Zaprosiliśmy na zajęcie eksperta - szkolną panią dietetyk, która jest odpowiedzialna za żywienie dzieci w naszej szkole i przedszkolu. Na wstępie p. Zosia  opowiedziała o swojej pracy, później sprawdziła, czy dzieci dobrze segregowały produkty wg 5 grup - tłuszcze, białka, nawodnienie, owoce i warzywa, produkty zbożowe. Poszerzyła ich wiedzę, zwracając uwagę na zdrowe produkty, których dzieci nie wymieniły (np. chleb wieloziarnisty, brązowy makaron, brązowy  ryż, ciecierzycę, kaszę gryczaną). Zwróciła też uwagę, że różne produkty mogą zostać przyporządkowane do różnych grup – np. masło choć jest produktem mlecznym, to jest zaliczany do kategorii tłuszcze. Podpowiedziała dzieciom, że w planach zakupowych należy brać pod uwagę dobór produktów prostych, które idealnie można rozbudować o dodatkowy smak, np. do jogurtu naturalnego można dodać każdy owoc, na który mają ochotę, a samodzielnie przygotowany deser może zastąpić wszelkie słodycze.

Autor: Małgorzata Malec