Dnia Zdrowego Śniadania -Dzień zbilansowanego odżywiania

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. To też idealna okazja na obchody Dnia Zdrowego Śniadania i wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce!

Celem zajęć była nauka dzieci o roli składników odżywczych w diecie oraz zachęcanie do jedzenia różnorodnych i zbilansowanych posiłków. Zapoznanie dzieci z zasadami zbilansowanej diety i urozmaiconym  odżywianiem. Zdobycie wiedzy na temat wpływu i właściwości poszczególnych produktów na zdrowie człowieka. Zapoznanie z ,,talerzem zdrowego żywienia”. Uczniowie produkty spożywcze, które jemy dzielili na 5 grup produktów, które powinniśmy uwzględniać w naszym codziennym jadłospisie. Podzielili je na białka, warzywa i owoce, tłuszcze, produkty zbożowe, nawodnienie. Zgodnie z zasadą tylko urozmaicona i zbilansowana codzienna dieta (czyli  zawierająca produkty ze wszystkich 5 grup) jest w stanie zapewnić optymalne spożycie wszystkich niezbędnych składników. Dzieci dowiedziały się jaki wpływ ma właściwe odżywianie na zdrowie człowieka. Wszyscy uczestnicy zajęć dopasowywali etykiety z produktami żywnościowymi do narządów, bo każdy  produkt zawiera różne związki potrzebne człowiekowi do prawidłowego rozwoju, wpływa na poszczególne narządy: mózg, oczy, włosy, paznokcie, kości, zęby, serce, żołądek, jelita, mięśnie Przeprowadziliśmy również warsztaty kulinarne na których dzieci przygotowały posiłek łącząc ze sobą wiele produktów, aby było smacznie, zdrowo i ciekawie.. Razem z uczniami  przygotowaliśmy posiłek zgodnie z zasadami talerza zdrowego żywienia. Do wspólnego świętowania i smakowania zaprosiliśmy wychowawców klas I -III, panią pedagog i pana dyrektora, by ich także zachęcić do komponowania zbilansowanych posiłków.

Autor: Małgorzata Malec