Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Jem owoce i jarzyny,

W nich mieszkają witaminy

Po nich zdrowie, siłę mam

To jest pyszne, mówię wam!!

Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest obchodzony każdego roku w trzeci piątek października. W tym roku przypadał na 20 października.

 

W dniu owoców i warzyw podkreślamy rolę zdrowego odżywiania, kształtując wśród dzieci prawidłowe nawyki żywieniowe.  Sezonowe, lokalne warzywa to nieograniczone możliwości kulinarne. Korzystając z sezonowych warzyw otrzymujemy dania różnorodne, aktualne, o najlepszym smaku. Jednak plusy wynikające ze stosowania diety sezonowej wykraczają poza walory smakowe – to także prosty sposób na zachowanie zdrowia oraz korzyści ekonomiczne i patriotyzm konsumencki. Pamiętajmy, że polskie owoce i warzywa to również przetwory takie jak np. kiszonki, mrożonki, dżemy czy przeciery. Zachęcamy wszystkich, aby świętować każdego dnia - jedząc warzywa i owoce bogate w witaminy.

 

Autor: Renata Skrzypek