Obchody Dnia Zdrowego Śniadania w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Nasza szkoła od wielu lat promuje zasady zdrowego stylu życia i podejmuje liczne działania z zakresu edukacji zdrowotnej.  Realizujemy różnorodne programy, projekty, kampanie, organizujemy warsztaty, spotkania i uroczystości połączone z propagowaniem zdrowego stylu życia. W ramach tych działań społeczność naszej szkoły włączyła się w obchody Dnia Zdrowego Śniadania w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych dobrych nawyków żywieniowych, zachęcenie do spożywania regularnych posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest obchodzony na wiele sposobów. Uczniowie i wychowawcy najmłodszych klas naszej szkoły również  zaangażowali się w tę akcję. Na hali gimnastycznej odbyła się wspólna impreza, którą przygotowała i przeprowadziła pani Małgorzata Malec i Natalia Woźnica.  Na początek wszyscy wspólnie przypomnieli, czym jest zdrowe odżywianie,  omówili piramidę zdrowia, rolę śniadania w codziennej diecie i ważne dla młodego organizmu witaminy. Następnie dzieciom zaproponowano szereg ciekawych zadań: zagadki

o owocach i warzywach, krzyżówki, zakodowane hasła, warzywno-owocowe abecadło. Wszyscy aktywnie uczestniczyli w zajęciach. Jak okazało się, uczniowie naszej szkoły posiadają dużą wiedzę na temat zasad zdrowego trybu życia. Kolejnym punktem imprezy była inscenizację wiersza J. Brzechwy „Na straganie”, którą  przedstawili uczniowie klasy „0”.  Aktywność fizyczna także ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Na zakończenie imprezy pani Ela Prarat przeprowadziła zabawy taneczne, w które zaangażowali się wszyscy uczniowie.

Kolejnym etapem akcji było wspólne przygotowanie i spożycie zdrowego śniadania. Wyposażeni w niezbędne kuchenne akcesoria, wiedzę oraz świeże i wartościowe produkty, uczniowie „zerówki’ oraz klas I-III przygotowali  pożywne i smaczne kanapki. Było zdrowo, kolorowo, pachnąco i pysznie. Własnoręczne przygotowanie kanapek i ich degustacja była dla najmłodszych świetną zabawą, a zarazem nauką jak komponować zdrowy posiłek. Jak wiadomo, pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, daje energię na cały poranek. Udowodniono, iż uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie, lepiej pracują na lekcjach. Spożywanie śniadania z pewnością wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy omijają ten posiłek, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, niekiedy mają gorsze wyniki w nauce.

Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych uczniów naszej szkoły  i większej dbałości o spożywanie wartościowego śniadania.

Autor: Natalia Woźnica